Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mameluk Labdarúgó Szövetség

magyar futball válogatott MLSZ koncepció stratégia korrupció kiválasztás edzők felkészülési meccsek Andorra Luxemburg foci VB 2018 Oroszország


"Mennyibe is fáj évente/havonta ez a néphülyítés? Ez az államilag fenntartott dilettantizmus, bornírtság, az igazi szakembereket kirekesztő, ellehetetlenítő kontraszelekció, a közpénzből (is) finanszírozott korrupció és szurkolóüldözés, ez a támogatott, szervezett szélhámosság?
Mi változott??? Meztelen csapat luxussötétségben.
Felelősök, haszonélvezők, kitartottak, kasztráltak, név szerint - hol vagytok?"
2017. június 8. Andorra-Magyarország 1:0 
2017. november 9. Luxemburg-Magyarország 2:1

Ugyanezen a napon VB-selejtező rájátszás: Észak-Írország - Svájc 0:1,  Horvátország - Görögország 4:1

0 Tovább

MaLaSZt

,magyar futball edzők MLSZ utánpótlás korrupció koncepció stratégia klubfutball szégyen

A magyar luftball több évtizede saját biznisz és büntetőjogi kérdés. A szakmában totális és folyamatos kontraszelektív terror (mobbing) uralkodik, bármikor zsarolható, eszközként használható majd dobható, korrupt, és javarészt teljesen alkalmatlan kitartottakkal, funkcionáriusokkal. Amit lehet, zsigerből lenyúlnak, amit nem, azt kíméletlenül eltiporják. Mindezt lehet tudni, sok anyag írásban is hozzáférhető. A szurkolókat évtizedek óta dezinformálják, burkoltan vagy nyíltan hülyének, az utóbbi években pedig már zavaró tényezőnek, sőt, kimondottan ellenségnek nézik. Gátlástalan, ellenérdekelt, dilettáns rezsim a magyar luftball több mint 30 éve, magánérdekeket szolgál. Szemfényvesztő, cinikus szélhámosság.

Több mint 6 évvel ezelőtti átfogó, stratégiai munkánk: Tudásexport

2015. október 12-i írásunk: FIFA-n fütyülő rézangyal

1 Tovább

Birodalom újratöltve: meglephetjük-e mégis Ausztriát a nyitómeccsen?

foci EB 2016 Franciaország koncepció EB-ellenfeleink felkészülési meccsek játékosajánló 2016 EB-selejtezők 2014-2015 foci VB 2014 Brazília edzők

EB-csoportellenfeleink valós erejének bemutatásához sorozatunkban a legutóbbi világbajnokság óta eltelt időszak eredményeinek néhány alapvető összefüggését gyűjtöttük és állítottuk össze, fókuszban természetesen a selejtezőkkel és az idei felkészülési mérkőzésekkel.

A portugál válogatottal kezdtünk, Izlanddal folytattuk, most pedig a lassan évtizede szisztematikusan futballbirodalmat (vissza)építő Ausztriával zárunk.

Régóta olvasunk futballkommenteket, közöttük is sokszor találkozunk szellemes, találó humorú hozzászólásokkal, hasznos, tanulságos, lényeglátó, frappáns véleménnyel, felvetéssel, kérdéssel. Ez s két magyar szakember 5 évvel ezelőtti futballstratégiai szakmai anyagának egyik gondolata adta az alapot ahhoz, hogy ha már válogatottunk 44 év után kiharcolta az EB-szereplést, akkor a felkészülés időszakában is figyelünk és építünk a szurkolók véleményére!

Szólj hozzá, írd meg tapasztalataid, adj ötleteket, érdekes információkat csoportellenfeleinkről! Akár mondd meg a tutit: hogyan szerepelhetnénk ellenük sikeresen? Segítsd meglátásaiddal a válogatottat: dobjuk össze, amink van, hátha épp ezen múlik!

A Nagy Revans

foci EB 2016 Franciaország koncepció EB-ellenfeleink felkészülési meccsek játékosajánló 2016 EB-selejtezők 2014-2015 foci VB 2014 Brazília edzők

Nem, nem innen kezdjük. Hanem 2013 őszétől, amikor is az osztrák labdarúgó válogatott Németország és Svédország mögött végzett a VB-selejtezőkön, így (a csoportnegyedik írekkel együtt) nem jutott ki Brazíliába. Utolsó ki-ki meccsükön, a svédek elleni idegenbeli találkozón múlt (1-2) az egész, ahol a szünetben még vezettek. Akkori kezdőcsapatuk azóta is a kemény mag, s néhány helyen tovább fiatalodva foghattak bele EB-selejtezőiken "Nagy Visszavágás" hadműveletükbe - hisz ismét összesorsolták őket a svédekkel. A revans látványosra sikerült, mivel Ausztria veretlenül, csaknem 100 %-os eredménnyel igázta le csoportját: egyetlen döntetlen mellett minden meccsét megnyerte! Még a nagy orosz birodalom is oda-vissza kénytelen volt meghajolni előttük.

Hány gól kell ellenük a győzelemhez?

No, ez az igazi kétismertes egyenlet! Mert emberemlékezet óta

1.  nem kaptak ki 1-0-ra,

2.  nem fordult elő velük, hogy ne rúgtak volna gólt.

Úgyhogy nyitómeccsünkön, június 14-én adott a lehetőség a vérbeli kuruckodásra, ami nem más, mint eme rém egyszerű 1-0. (Ide, persze.)

Minden más esetben vakarhatjuk fejünket az egyenlet megoldásán.

Mikor lehet nekik gólt rúgni?

Szerencsére bármikor. Ez talán meglepő, de tényleg így van. Rossz hír viszont, hogy ez különösebben nem zavarja az osztrákokat. Ugyanis ők hasonlóképp termelik a sajátjaikat. A nem elhanyagolható különbség csupán az, hogy tétmeccseiken ellenfelüknél eggyel biztosan többet. Azaz ha korán rúgunk gólt, készülhetünk a megtorlásra, ha pedig későn, addigra már kitömtek minket. Szóval, ebbe az adok-kapokba részünkről talán nem kellene belemennünk, s vérmes helyett most inkább legyünk okos kurucok. Storck ért a nyelvükön, teli vagyunk ottani kémekkel is, úgyhogy hátha ki lehet fundálni azt a bizonyos 1-0-t. (Ide, persze.)

Melyek a legveszélyesebb periódusaik?

Mérkőzéseiket ellentmondást nem tűrőn kezdik: mire az ellenfél rájönne, kivel áll szemben, már lerohanták és földbe döngölték. 

foci EB 2016 Franciaország koncepció EB-ellenfeleink felkészülési meccsek játékosajánló 2016 EB-selejtezők 2014-2015 foci VB 2014 Brazília edzők

Hogy ez milyen érzés, arról tud mesélni két szintén EB-résztvevő, Svédország és Albánia. Ha valaki ezt mégis megúszná, a 2. félidő kezdetét semmiképp, mivel ekkor már birodalmi lépegetőként gázolnak át ellenfelükön Jankoék. Végjátékban aztán hasonlóan brutálisak: a selejtezők utolsó 15 perceiben és a ráadásokban öt találatot vittek be még mozgó ellenfeleiknek. S hogy mi történik a fentiek közötti időszakokban? Nos, nincs olyan meccsperiódus, amikor legalább két gólt ne lőttek volna, és rendre fújják be nekik a 11-eseket is. További kérdés?

Milyen félidőket produkálnak?

Mindent elmond, hogy a selejtezőmeccseken Ausztria csak egyetlen félidőt vesztett (Montenegróban).  A húszból tizenkettőt nyert, ami rendkívül magas arány. Hogy mit lehet ezzel kezdeni? Nos, nem tudunk mást tenni, mint a maradék hét döntetlenes közül a négy 1. félideire építkezni: az első játékrészt hoznunk kell döntetlenre, különben nekünk (is) befellegzett. Ha összejön, akkor szünetben pedig venni kell egy nagy levegőt, toldozni-foldozni amit lehet, megkeményíteni szívünk és az izmokat - a második félidei pokolra. A többi nem rajtunk múlik.

Kikre kell nagyon figyelnünk, vigyáznunk?

Az igen kedvelt és megbecsült 56 éves szövetségi kapitány, Marcel Koller mellett (aki svájciként öt éve irányítja a válogatottat) az osztrák eredményeket rendszeresen ugyanaz az állandó ötösfogat szállítja: Janko - Arnautovic - Harnik - Junuzovic - Alaba. Ők együtt 13 meccsen 26 gólt lőttek és 15 gólpasszt osztottak ki (javarészt egymásnak). Janko egymaga nyolcat termelt,  amivel (ahogy korábban írtuk) az osztrák góllövő örökranglistán már legendákat hagyott maga mögött vagy ért be.

foci EB 2016 Franciaország koncepció EB-ellenfeleink felkészülési meccsek játékosajánló 2016 EB-selejtezők 2014-2015 foci VB 2014 Brazília edzők

Ez az erőcentrum hétről hétre az alábbi egyesületekben edződik: Alaba (Bayern München)– Harnik (VfB Stuttgart), Junuzovic (W. Bremen) - Arnautovic (Stoke) – Janko (FC Basel).  Alaba 23 éves, Arnautovic 26, Harnik és Junuzovics 28, Janko 32. Mindannyian erejük és/vagy teljesítőképességük teljében. Kezd összeállni a kép, igaz?

Meddig reménykedhetünk, mikor lehet esélyünk?

Esetükben a helyzet és a képlet tehát nagyon egyszerű: mindaddig lesz esélyünk és reményünk, amíg gólt nem kapunk. Utána viszont csak akkor tudunk talpon maradni, ha az erő és a játékvezető velünk van...

► Amennyiben tuti recepted lenne vagy jó ötleted van a győzelemhez, ne tartsd magadban, ki vele: mindannyiunkat érdekel! :)

Ausztria felkészülési mérkőzései

2015. 11. 17.  Ausztria - Svájc  1-2  (1-2)

2016. 03. 26.  Ausztria - Albánia  2-1  (2-0)

           03. 29.  Ausztria - Törökország  1-2  (1-1)

           05. 31.  Ausztria - Málta  2-1  (2-0)

           06. 04.  Ausztria - Hollandia   0-2  (0-1)

foci EB 2016 Franciaország koncepció EB-ellenfeleink felkészülési meccsek játékosajánló 2016 EB-selejtezők 2014-2015 foci VB 2014 Brazília edzők

0 Tovább

Kis ország - nagy foci: mire megyünk Izlanddal?

 foci EB 2016 Franciaország versenyeztetés koncepció felkészülési meccsek EB-ellenfeleink EB-selejtezők 2014-2015 játékosajánló 2016 foci VB 2014 Brazília

A portugál válogatott eredményeiről készített elemzésünkkel sorozatot kezdtünk EB-csoportellenfeleinkről: ezt most Izlanddal folytatjuk.

Írtuk, régóta olvasunk futballkommenteket, s közöttük többször találkozunk szellemes, bölcs humorú hozzászólással, hasznos, tanulságos, lényeglátó, frappáns véleménnyel, felvetéssel, kérdéssel.

Ez s két magyar szakember 5 évvel ezelőtti futballstratégiai szakmai anyagának egyik gondolata adta az alapot ahhoz, hogy ha már válogatottunk 44 év után kiharcolta az EB-szereplést, akkor a felkészülés időszakában álljanak csatasorba a szurkolók is!

Szólj hozzá, írd meg tapasztalataid, adj ötleteket, érdekes információkat csoportellenfeleinkről! Vagy nyíltan mondd meg a tutit: hogyan szerepelhetnénk ellenük sikeresen? Segítsd meglátásaiddal a válogatottat: dobjuk össze, amink van, hátha épp ezen múlik!

Gondolatébresztésként a magunk részéről a legutóbbi világbajnokság óta eltelt időszak eredményeinek néhány alapvető összefüggését gyűjtöttük és állítottuk össze, fókuszban természetesen a selejtezőkkel és az idei felkészülési mérkőzésekkel.

VB-pótselejtező, majd csoporttarolás

Mióta összesorsoltak bennünket az EB-n, megtanultuk, hogy 2013 novemberében Izland VB-pótselejtezőt játszott Brazíliáért. Gólt akkor egyik meccsen sem tudott rúgni (0-0, 0-2), így ellenfele, Horvátország jutott ki. Ezt követően brutál EB-selejtezőcsoportba kerültek a szigetországiak: a szakértők azt latolgatták, hogyan birkózik majd egymással Hollandia, Csehország és Törökország. Izland Kazahsztánnal és Litvániával együtt a futottak még kategóriájába sorolódott. Csakhogy ők ezt nagyon másképp gondolták...  Olyan sorozattal nyitottak, hogy mindenki csak lesett: Törökország és Litvánia 3-0, Hollandia 2-0! Mindennek persze legjobban a csehek örültek, akik vért izzadva bár, de ki tudták használni a soha vissza nem térő alkalmat: Plzenben  kín keservesen, öngóllal legyőzték 2-1-re Izlandot. Pedig az 1. félidő hosszabbításáig a vendégek vezettek... A  szigetországiak aztán gyorsan vissza is vágtak (ugyanilyen arányban), majd idegenben elintézték a hollandokat. foci EB 2016 Franciaország versenyeztetés koncepció felkészülési meccsek EB-ellenfeleink EB-selejtezők 2014-2015 játékosajánló 2016 foci VB 2014 Brazília Erre már szavakat sem lehetett találni, ráadásul ezzel gyakorlatilag kijutottak az EB-re: a hátralévő találkozók számukra már csak edzőmeccsek voltak (annak megfelelő eredményekkel).

Hány gól kell ellenük a győzelemhez?

Mindenki megkapaszkodhat: tétre menő, igazán éles mérkőzéseiken összesen csak két gólt kaptak!  A már tét nélküli csoport- illetve szép számú felkészülési mérkőzéseik eredményei nem mérvadók, sőt, kifejezetten megtévesztők. (Ez persze nem csak az ő esetükre igaz.) Azon is el lehet gondolkodni, vajon Portugália mennyivel jobb Hollandiánál, Ausztria Csehországnál, vagy mi a törököknél? S ha be is találunk ellenük, nem sokra megyünk vele, mert minden jel szerint mi sem ússzuk meg ellenük (lásd alább). Aki le akarja őket győzni, legalább két gólt kell rúgnia. Izland ráadásul azokkal a portugálokkal kezd az EB-n, akik az utóbbi évek torna- és szezonnyitó meccseit sorra elveszítették...

Mikor lehet nekik gólt rúgni?

Ez fogas kérdés. Nagyon úgy tűnik, ezen áll vagy bukik ellenük minden. Talán azt lehet mondani, leginkább a szünet előtti és utáni percek, ez a 10-15 perces periódus esélyes. Miért? Tétmeccsen nagyon stabilan kezdenek, ráadásul a stabilitás végig jellemző játékukra, még akkor is, ha hátrányba kerülnek. Eddig azt láttuk tőlük, hogy az első félidőben kifejezetten kontrollálják a játékot (még úgy is, hogy ekkor pl. a görögöktől legutóbb két gólt kaptak ). A záró periódusokban aztán már rendre ők eredményesek (lásd alább). Úgyhogy ott erősen kérdéses ellenük meccset nyerni. Ráadásul kétgólos hátrányban is rendületlenül nyomják tovább a magukét, mintha mi sem történt volna. Szóval: soha nem adják fel, másnak a leckét viszont annál inkább. Nem csak a mi szintünkön.

Melyek a legveszélyesebb periódusaik?

A mérkőzések utolsó 20-25 percében abszolút gólerős dominanciát valósítanak meg. A záró negyedórában és a hosszabbításban tetőzik mindez: tétmeccseken hét (!) gólt rúgtak ekkor, s a márciusi felkészülésiken is kettőt. De majd a teljes 1. félidőben, s különösen az első 15 percben igen veszélyesek: feltűnően sok támadásukat eljuttatják az ellenfelek kapujáig, ott rendre szögleteket és szabadrúgásokat harcolnak ki. Lövéseik, fejeseik pedig magas százalékban találnak kaput. Rendszeres, igen éles előrejátékot játszanak, mindezzel komoly fizikai teljesítményre is kényszerítve az ellenfelet. Ha valaki kifullad ellenük - vége. 

Milyen félidőket produkálnak?

Nem hajszolják az eredményt. Sem egálnál, sem ha vezetnek, de még akkor sem, ha vesztésre állnak. Futballjuk annyira tudatos és biztos, mint szakember munkahelyi rutinfeladataiban. Tíz csoportmeccsükön kilenc félidőt nyertek, ami nagyon magas arány. S ha még azt is megnézzük, kik ellen... De ami igazán mellbevágó: téthelyzetben csak a csehek tudtak ellenük félidőt nyerni, egyet, öngóllal. Szinte hihetetlen, pedig igaz.

Kikre kell nagyon figyelnünk, vigyáznunk?

Előző írásainkban már felhívtuk a figyelmet két játékosukra. Egyikük egyszemélyben karmester, gólvágó, gólpasszok és a rögzített helyzetek királya: Gylfi Sigurdsson (26). A PL-ben, jelenleg a Swansea-ban futballozik, hétről hétre kiválóan és eredményesen. Másikuk a selejtezőkön még nem is játszó, fiatal (22), egyelőre többnyire még csereember, ám rendkívül gólerős és gólveszélyes középpályás, Arnor Traustason (Norrköping). De több izlandi játékost is érdemes figyelemmel kísérni, így például a Nantes-ban futballozó befejező erőcsatárukat, Kolbeinn Sigthórssont (26).foci EB 2016 Franciaország versenyeztetés koncepció felkészülési meccsek EB-ellenfeleink EB-selejtezők 2014-2015 játékosajánló 2016 foci VB 2014 Brazília A selejtezőkön három gólt vágott, legutóbb a görögök ellen pedig csereként húsz perc elég volt neki a győztes fejeshez. 

Meddig reménykedhetünk, mikor lehet esélyünk?

Mivel minden valószínűség szerint nem ússzuk meg gól nélkül ellenük, így egy 0-0-nak is sajnos csak félidei eredményként tudunk esélyt adni.  Jelen állás szerint az 1-1-et bármikor aláírnánk. Második EB-meccsként taktikázni sem lehet majd. Ha a mérkőzés nagy részében ki tudjuk őket szorítani a kapunktól 35 m-re, és minél kevesebbet lesz náluk a labda, akkor lesz esélyünk. Különben csak a szerencsében, s a hibáikban bízhatunk. Ellenfelünk stabil kapusokkal, igen összeszokott védelemmel, rengeteget futó és dolgozó középpályásokkal, gólerős csatárokkal rendelkezik.  Jól mükődő, kompakt kis csapat - eredményes focival. Úgyhogy  

bármi épkézláb felvetést, ötletet, megfigyelést örömmel veszünk, kíváncsian olvasunk!

Izland sportszerű és eredményes játéka méltán vívta ki a nézők rokonszenvét, s a hölgyek is meg-megtalálják közöttük kedvenceiket.

Sorozatunkat Ausztriával zárjuk, rákészülés itt. A portugálokról itt és itt olvashatsz.

Izland felkészülési mérkőzései

2015. 11. 13.  Lengyelország - Izland    4-2  (0-1)

           11. 17.  Szlovákia - Izland    3-1  (0-1)

2016. 01. 13.  Finnország - Izland     0-1  (0-1)

           01. 16.  Egyesült Arab Emirátusok - Izland 2-1 (1-1)

           01. 31.  USA - Izland    3-2  (1-1)

           03. 24.  Dánia - Izland    2-1  (0-0)

           03. 29.  Görögország- Izland    2-3  (2-0)

           06. 01.  Norvégia - Izland    3-2  (2-1)

           06. 06.  Izland - Liechtenstein   4-0  (3-0)

foci EB 2016 Franciaország versenyeztetés koncepció felkészülési meccsek EB-ellenfeleink EB-selejtezők 2014-2015 játékosajánló 2016 foci VB 2014 Brazília

1 Tovább
«
123

luftball

blogavatar

HUNGARICUM◄ Ez az oldal illetve közösség azért jött létre és működik, hogy ilyen 30 év (1986-2015) soha többé ne ismétlődhessék meg a magyar labdarúgásban. https://www.facebook.com/luftball/

Utolsó kommentek