felkészülési meccsek kapusok edzők CR foci EB 2016 Franciaország EB-ellenfeleink játékosajánló 2016

Portugália –Bulgária  0:1 (0:0)  felkészülési mérkőzés, Leiria

A luzitánok kelet-közép európai leckét vettek, és egyúttal fel is adták maguknak. De mielőtt bárki rózsaszín szemüveg után kapkodna, menjünk szép sorjában, hogyan is történt mindez.

PORTUGÁLIA

A. Lopes (25 éves) - Vieirinha (30), B. Alves (34), Pepe (33), Eliseu (32) - W. Carvalho (23), Joao Mario (23), A. Silva (27), R. Silva (22), Nani (29) - C. Ronaldo (31)

1. FÉLIDŐ

A közel 20.000 néző egy része, így az egykori világklasszis bolgár válogatott Balakov jóformán még le sem ült, amikor Ronaldo a 34. másodpercben máris kaput talál.

1-2. perc Folyamatosan óriási gyúrás, gyömöszkölés a bolgár kaputól 25 méteren belül.

3. perc Nani egy felívelést 11 m-ről lő kapura, Sztojanov óriásit véd.

4. perc Ronaldo ismét megcélozza a kaput.

►A portugál támadók –több esetben akár hárman- folyamatosan a leshatáron cirkálnak, a menetrend- vagy alkalomszerű kiugratások, rájuk ívelések pedig  érkeznek is.

6. perc Ronaldo már harmadszor, Nani pedig még ugyanebben a percben másodszor teszteli a kapust.

►Élmény nézni, ahogy a portugál játékosoknál már a labdaátvétel egyben csel is. Sorozatosak a portugál át- és lapos lövések.

9. perc Ronaldo az ötös sarkáról fölé lő egy ziccert.

12. perc Elpasszolt labdából majd egy rossz becsúszás által jut el először a kapuig a FIFA-ranglista hetvenedik Bulgária, de szögletükből nem lesz semmi.

13. perc Ronaldo sokadszorra a 16-oson belül, de szögletre mentenek előle.

►A portugálok egy az egyben rendszeresen megverik ellenfelüket a pálya bármely pontján.

17. perc Játékvezetői ajándék a bolgároknak: szabadrúgás a 16-os sarkától, A. Lopes védi.

19. perc Két portugál védő töketlenkedik saját 16-osán belül: Pepe szokásos dekoncentrált szerencsétlenkedése révén a honosított bolgár Marcelinho elé kerül a labda, aki mást nem tehet, minthogy belerúg, s az a kapuban köt ki, 0-1! A góltaláló az égből pottyant ajándéktól eufóriában.

27. perc Ronaldo 20 m-es szabadrúgását szedi ki a ficakból a bolgár kapus.

►F. Santos, a portugál szövetségi kapitány többedjére vakarja a fejét a gólok elmaradása miatt, holott csapata szinte kétpercenként a bolgár 16-oson belülre kerül.

36. perc Újabb ziccert rontanak a portugálok: most R. Silva bénázza el a lehetőséget az ötösön.

37. perc Kiváló bolgár kontra végén Pepe óriásit ment a gólvonaltól 2 méterre, így ebből csak szöglet jön össze a vendégeknek.

► A középpályán ellenfelüknek érthetetlenül nagy területeket hagynak szabadon a portugálok, így hiába a 65-35 % labdabirtoklási dominancia.

A luzitánok jönnek, nyomnak, lőnek - eredménye nincs. A játékvezető nem hosszabbít, lefújja az félidőt. Annyi minden történt, mint máskor három meccsen. Senki nem csodálkozna, ha a hazaiak 3-0-ra vagy 4-1-re vezetnének, ám a 0-1-en annál inkább lehet.

2. FÉLIDŐ

46-50. perc Továbbra is nyílt meccs, a bolgár kapus folyamatosan hatástalanítja a beadásokat, de a vendégek is eljutnak a hazai 16-oson belülre.

53. perc Ronaldo szabadrúgását védi Sztojanov, majd 1 perc múlva lesen állítják meg a 16-osra betörő portugált.

55. perc Szabadrúgás (23 m): CR most egy védőt lőtt ki a sorfalból.

59. perc R. Silva újabb helyzete: 11 m-ről a kapusba lő.

►A 60. perctől fel-felharsan a füttyszó, a nézők ennyi helyzetből már hazai gólt szeretnének látni. Fernando Santos is megelégeli a dolgot, készülődnek a cserék. felkészülési meccsek kapusok edzők CR foci EB 2016 Franciaország EB-ellenfeleink játékosajánló 2016

65. perc Kettős csere a portugáloknál, a két Silva le, Danny (32) és Quaresma (32) jönnek (a bolgárok is cserélnek). Néhány labdaérintés után meg is van az eredmény: egy kézre lőtt labdát befúj a játékvezető: 11-es a hazaiaknak.

De Ronaldo büntetőjét kifogja Sztojanov! Könnyen lehet, élete meccsét játssza a 28 éves bolgár hálóőr.

►Miből fognak gólt lőni a portugálok? És ki?

69. perc Ronaldo bepasszt kap, 4 m-ről lő, ám Sztojanov már előtte tornyosul.

►Elképesztő, az egész meccs erről a két emberről szól?

74. perc Újabb kettős portugál csere: W. Carvalho és Joao Mario helyére a 18 éves újonc, Renato Sanches (nagy üdvrivalgás köszönti) és a portoi D. Pereira (24) állnak be.

77. perc Miközben a szögletarány 16:3 a hazaiaknak, a közönség kínjában egy bolgár megmozdulást tapsol meg.

81. perc Nani ziccert lő az égbe 6 m-ről. Őt és a "gólpasszt" adó Eliseut rögtön le is cserélik Ederre (28) és R. Guerreirora (22).

Közjáték: egy fiatal Sanchez-fanatikusnak megér vélhetően nem kis büntit, hogy a válogatott újoncával a pályán pacsizhasson.

86. perc Szöglet, Ronaldo 5 méterről fejel kapura, ám a bolgár kapus ismét óriásit véd. CR nem hiszi az egészet, már csak legyint.

felkészülési meccsek kapusok edzők CR foci EB 2016 Franciaország EB-ellenfeleink játékosajánló 2016

Az újabb szögletnél csúnyán összefejel az egyik védővel: ápolás. Van idő kiírni a labdabirtoklást: 64-36 %.

90. perc A hosszabbítás 4 perc lesz. Quaresma csúnyán odalép, kap is egy sárgát. A nézők olyan csendben vannak, hogy a pályán zajló szövegelésből majd mindent hallani.

94. perc Eder előrevetődve sem ér el egy veszélyes beadást a kaputól 2 méterre. Sztojanov nem kapkodja el a kirúgást (sárga), de ennek már semmi jelentősége, VÉGE.

Váratlan és nagy győzelem ez Bulgáriának, főleg úgy, hogy méretes zakót kaphattak volna.

CR többször is beleállt, ám a párbajban ma este alulmaradt Sztojanovval szemben.

►Egy biztos: jó csapatnak kétévente van ilyen meccse, mint most a portugáloknak. Ha több tucatszor játszanák le ezt a mérkőzést, ez akkor is kivételes, kifutott eredmény lenne.

▼Naivság, hogy esetleg mi is kifogunk ilyet. Abban bízhatunk, hogy Ronaldoval egy csapatban játszani társainak is mindig kihívás... Remek játékosok, akik számára folyamatosan hozzá igazodni nem egyszerű. Sőt, akár bénító is lehet.

Összefoglaló itt.