válogatott foci EB 2016 Franciaország magyar futball MLSZ stratégia korrupció utánpótlás versenyeztetés kiválasztás koncepció edzők

Kommentár nélkül, napról napra, részletekben adjuk közre sorozatunkat, mely két magyar szakember dolgozata 2011 márciusából: 9 oldalas összefoglaló dokumentum az MLSZ tíz évre szóló stratégiai vitaanyagához.

Mi ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ilyen negyedszázad soha többé ne ismétlődhessék meg a magyar labdarúgás történetében.

Ha nem olvastad az előző két részt:

"A sportág szereplőinek jelentős része érdekelt volt ebben a gazdasági és üzleti átláthatatlanságban, vagy nem volt eszköze és lehetősége egy ilyen közeggel szemben érdemben fellépni (hiszen csak árthatott ezzel magának). Emiatt teljesen általánossá vált az ehhez a helyzethez való látszólagos alkalmazkodás (mimikri), illetve a különféle elhárító mechanizmusok végeláthatatlan alkalmazása és elterjedése, ami tovább erősítette és tartotta életben ezt a torz, egészségtelen rendszert és látszatfolyamatokat." Az 1. rész ide kattintva olvasható

"Mi úgy látjuk és tapasztaltuk, hogy a magyar labdarúgástól az abból élő közeg (ki szándékosan, ki gyengeségből vagy önhibáján kívül) fordult el, miközben annak nevében és mezében felelőtlenül és rombolóan magánérdekeknek szerzett érvényt vagy azokat szolgált ki. Szerintünk ez a magyar futballvalóság az elmúlt több mint 20   évben. (...) Megítélésünk szerint a magyar futball alapvető problémája nem az alulfinanszírozottság: a magyar labdarúgás alapproblémája morális, etikai, jogi, több esetben kifejezetten büntetőjogi kérdés." A 2. rész tovább itt

A magyar labdarúgás stratégiája

A megújulás évtizede 2010-2020

 a Magyar Labdarúgó Szövetség

2011. február 28-án bemutatott vitaanyagához

Készült: 2011. március           Készítették: (...)       Szerző és témagazda: (...)    

Jelmagyarázat gyorsáttekintéshez:

=      megállapításaink

!       kiemelt, hangsúlyos álláspontunk, véleményünk, kiegészítésünk, megjegyzésünk, felvetésünk

>       javaslataink

3. A stratégia legfontosabb elemei

3.1

>        A magyar labdarúgás stratégiai rendszerében kifejezetten javasoljuk szerepeltetni a stratégiai igényű, szakmai megalapozottságú, hatékony, ütemezett, átlátható, kontrollált erőforrás-gazdálkodást (amely alatt természetesen nemcsak a pénzügyi erőforrásokat értjük, hanem pl. a szintén stratégiai jelentőséggel bíró kulcstényezőt, az emberi, szervezeti, információ erőforrás-gazdálkodást is).

3.2

>       A magyar labdarúgás céljainak megvalósításához javasoljuk a jól felmért, erőforrás-hatékony szinergiák lehetőségének mielőbbi megteremtését.

Ezen belül több ok miatt is a szórakoztatás és a nevelés céljainak egyaránt megfelelő, a sporthoz, futballhoz hasonló terület bevonását. Ez a legpopulárisabb művészeti ág (védett adatnak minősülő szövegrész), ezen belül is a Magyarországon kifejezetten nagy szakmai és közönségtradíciókkal rendelkező (védett adatnak minősülő szövegrész). (Ide vonatkozó (védett adatnak minősülő szövegrész) programunkat és javaslatainkat (védett adatnak minősülő szövegrész) megküldtük az MLSZ több illetékes vezetője részére. Örömmel és köszönettel vesszük, hogy az egyeztetések meg is kezdődtek.)

Látjuk, tapasztaljuk és támogatjuk a törekvést, hogy a futball nem pusztán önmaga, korábbi elszigetelt belterjességében próbál megújulni, hanem partneri együttműködési felületeket kínál és ajánl fel.

!        A számunkra is legfontosabb és legsürgősebb feladatnak a gyermektömegbázis megteremtését és ennek folyamatos működtetését, kondicionálását, fejlesztését és megújítását tartjuk.

>       E mellett hangsúlyozzuk a minden szempontból hiteles és hatékony (vagyis professzionális) emberi és szervezeti erőforrás-gazdálkodás alapvető, stratégai szerepét: ebben szintén jelentős, átfogó és egyedi megvalósítási kompetenciákkal, gyakorlattal és tapasztalatokkal (védett adatnak minősülő szövegrész).

=        Messzemenően egyetértünk és támogatjuk az alábbi célmegjelölést: „A stratégia /megvalósulása/ így egy sikeres és hazájára büszke nemzet alapköve lehet.”

4. Kiemelt célok és eszközök

4.1.1

>        „A tömegbázis megteremtése az egész stratégia megvalósításának alapja.” (védett adatnak minősülő szövegrész) elsősorban éppen ebben a társadalmi bázis szélesítésében (tömegesítés) tud azonnali, stratégiai és minőségi (védett adatnak minősülő szövegrész).

>      Ennek keretében javasoltuk egy olyan civil, társadalmi, szurkolói, pártoló tagsági tevékenységként folytatott supervíziós szervezet és tevékenység felállítását és megkezdését, mely a magyar labdarúgás fejlődése kulcstényezőit kíséri figyelemmel. Folyamatosan objektív, pontos, érdekmentes helyzetjelentéseket készít, ezek alapján innovációs és kitörési lehetőségeket illetve pontokat nevez meg – természetesen megvalósítási programjavaslattal.

>       Véleményünk szerint mindehhez igény-, norma- és értékorientáló, felelős médiafelületekre is szükség van. (Ezzel kapcsolatosan is (védett adatnak minősülő szövegrész).

>        Támogatjuk a kötelező iskolai mindennapos testnevelést, s javasoljuk, hogy ezen felül a  mozgáskultúra alapozó tevékenységeként a néptánc is kapjon hasonló szerepet (mivel önmagában is rendkívül összetett és hatékony szocializációs, nevelési eszköz).

>        Ugyanakkor nemzetközi szinten stabil eredményeket a jelen élfutballjában csak mentálisan és intellektuálisan is megfelelően, rendszerszerűen már a gyermekkorban kiválasztott és felkészített játékosokkal lehet elérni. (védett adatnak minősülő szövegrész) ebben látja az egyik legígéretesebb és legvalóságosabb áttörési lehetőséget. Ebben a tevékenységben (védett adatnak minősülő szövegrész).

>        Elképzelésünk szerint rövid időn belül olyan hatékony és kondicionált megfigyelői rendszer kialakítására és működtetésére van szükség, amely kisgyermekkortól segíti a tehetségek felderítését, regisztrálását, s útjuk elősegítését a labdarúgó akadémiákhoz. Amennyiben ilyen folyamat létezik vagy előkészítés alatt áll, szívesen részt veszünk benne. Javasoljuk a magyar futball önkéntes pártoló tagsága kompetenciáinak felhasználását erre a célra, illetve közülük kiválasztottak részére célirányos és szervezett alap- majd folyamatos továbbképzést ezzel a céllal.

>        A tömegesítés jellemző területei közé javasoljuk a cégek társadalmi felelősségvállalásának keretében cégtornák szervezésének MLSZ általi támogatását és nyilvántartását, kifejezetten a kölyök- és gyermek- illetve utánpótláskorú amatőrfutball terén.

=        Nagyon jó ötletnek tartjuk, és a magunk eszközeivel folyamatosan támogatjuk a „Mindenki a pályára!” mozgalmat.

!        A magyarországi labdarúgás jelenlegi legnagyobb ellensége véleményünk szerint nem a közöny (az csak látszat), hanem a már fentebb említett többször eljátszott bizalom, az alapvető morális, etikai, jogi, nem egyszer büntetőjogi súlyú és érvényű problémák és állapotok a futball közegében. Ettől teljes joggal idegenkedik minden norma-, jog- és értékbecsülő ember.

>        Több ok miatt is az MLSZ stratégiai programjában kiemelt és többször visszatérő cél a társadalom megnyerése. Ennek érdekében szervezetten és folyamatosan menedzselni javasoljuk (és nem negatívumként kezelni!) azt az értékünket, hogy „Magyarországon mindenki ért a focihoz”.

(Attól, hogy valaki nem szakács, sőt, akár főzni sem tud, kiválóan meg tudja ítélni bármely konyha, étterem vagy háziasszony menüjét, főztjét. Nem beszélve arról a nem kevés emberről, aki rendszeresen, szívesen és örömmel készít változatos és ízletes ételeket saját magának és szeretteinek.)

>        A futballt szerető tömegbázis kiszélesítéséhez szükséges intézkedések közé javasoljuk a futball közege norma-, szabály-, erkölcs- és jogkövető, közösségi értékteremtő magatartásának biztosítását.

4.1.2

>        Javasoljuk, hogy az MLSZ tartsa nyilván, támogassa és kifejezetten tehetségkutató céllal kísérje figyelemmel –akár pártoló tagsági szervezeti keretek között is- az országszerte rendszeresen vagy alkalmanként megszervezett gyermeklabdarúgó-tornákat.

=        Az önkormányzatok mind a sport-, mind a kulturális létesítmények üzemeltetésében központi szerepben vannak (lévén tulajdonosok). Ebben olyan rendszerszerű szinergia rejlik, ami jelenleg kihasználatlan.

>        A sport és a művészeti tevékenységek terápiás hatása közismert. Javasoljuk az MLSZ keretein belül regisztrálni és felmérni mindazokat a jelenleg is folyamatosan zajló, szakmailag vagy tömegessége révén legjelentősebb programokat, melyek az országban ezen a téren működnek, folyamatban vannak.

-------------------------------------------------

Előzmények

1. rész:   Miért van szükség stratégiára?

2. rész:   Előzmények, jelenlegi helyzet

Folytatás

4. rész:   Eredményesség / Út a sikerhez - utánpótlás-nevelés és szakemberképzés

5. rész:  Alapvető feltételek / Az új célok összefoglalása